Posted on Geef een reactie

Consumentenbond: Misleidende claim op verpakking moet verboden worden!

Wayonaise, wasabi, mayonaise

Misleidende claim op verpakking moet verboden worden volgens de Consumentenbond!

Lees meer over onze strijd & doe mee http://bit.ly/1JmijCF http://twitter.com/Consumentenbond/status/634677727753322496/photo/1

WANNEER MAG ALLEEN ECHTE WASABI OOK IN NEDERLAND WASABI WORDEN GENOEMD.

Independent testing done by the Office of Consumer Affairs (Amt für Verbraucherschutz) in Aarau, Switzerland confirmed that these products (plus another as yet unnamed new product) meets the EU Labeling requirements for using “Wasabi” or “Wasabia japonica” on their labels.

The product was found to be a 100% match to the reference sample used by the testing laboratory.

This is a big step forward and might be the beginning of the end of the false advertising presently being carried out by the “faux” wasabi suppliers in the marketplace.

You can now buy these products with confidence that they contain what it says on the label.

After nearly 20 years of lobbying the EU and the rest of the world about the false advertising and deliberate misleading of the public, the Wasabi Maestros are pleased that at long last the relevant authorities are taking action.

Some products which claimed to contain wasabi have been removed from the shelves in Switzerland and Germany because they were found not to contain True Wasabi (Wasabia japonica), but merely Mustard and Horseradish mixtures with green colouring. This trend for removing products is likely to continue now that there is a fast and accurate means of detecting Wasabia japonica.

Posted on 2 Reacties

(Echte) Wasabi de meest veelzijdige smaakmaker aller tijden

BBQ

(Echte) Wasabi de meest veelzijdige smaakmaker aller tijden die nooit verveelt.

Wasabi heeft een Umami smaak, ofwel een aangenaam hartige smaak, deliscious ofwel heerlijk. Naast zoet, zuur, bitter en zout is er dus ook hartig.

Deze vijfde smaak heeft men pas in 1908 wetenschappelijk ‘ontdekt’ in Japan door de Professor Kikunae Ikeda die ook verantwoordelijk is voor de ontdekking van het MSG (E621 ofwel ve-tsin). Hij heeft bijvoorbeeld ontdekt dat babies zeer positief reageren op de umamismaak. Daarom vinden kinderen instinctief echte Wasabi veel lekkerder dan de imitatie uit een tube.

MSG (Mononatriumglutamaat) hoeft opzichzelfstaand niet slecht te zijn, ware het niet dat men in Azië gebruik maakt van een natuurlijke MSG, gemaakt van Kombu, hebben wij in het Westen een minder gezonde synthetische variant.

Terug naar de Wasabi als veelzijdige smaakmaker. Eigenlijk kan ik heel kort zijn wat je met Wasabi kan doen, want er zijn eigenlijk maar weinig ingrediënten waarbij je Wasabi niet kunt toepassen. Het belangrijkste is dat je Wasabi niet kunt verhitten, dus koud verwerken is het devies.

Waar kun je vers geraspte Wasabi bijvoorbeeld doorheen mengen?

– Chocola

– Groente of Tomatensap (theelepel)

– Mayonaise (1,5-5)

– Roomkaas (1,5-5)

– Boter of Cocosolie (2-5)

– IJs

– Slagroom

De smaak van Wasabi wordt versterkt in combinatie van een zoete smaak. De bijzonder lekker smaak van Wasabi, veroorzaakt door de oxidatie tijdens het raspen is slechts tijdelijk, aar in een vettige substantie zoals Mayonaise blijft de pittige smaak het langst intact.

Verder gaat (echte) Wasabi uiteraard (ook) in perfecte harmonie met Sushi, Sashimi en/of rauwe vis in het algemeen.

Wasabi Mayonaise is bijzonder lekker bij snacks, kaas, vlees, vis, groente en vegetarische gerechten. En de Wasabi smaak verveelt nooit, dat is een fijne bijkomstigheid. Sterker nog, je wilt er steeds meer van. Maar dat is ook niet erg, want Wasabi is erg gezond. Om die reden gebruikte men in de oudheid al Wasabi bij het eten van rauwe vis, om voedselvergiftiging tegen te gaan.

Ga gewoon eens experimenteren en je zult merken dat Wasabi zich supergemakkelijk en steeds op een subtiele en harmonieuze wijze samen laat gaan met andere gerechten.

Maak de blits op een BBQ en maak zelf een Wasabi Mayonaise, verhouding 1,5 op 5. Dan maak je van je van elke BBQ een waar culinair feest.

– Hamburger, worstjes, etc

– Veggieburger of Vegaburger

– Visburger

– Gefrituurde snacks

– Salades

Als drank een theelepel vers geraspte Wasabi in een glas Tomatensap. IJsklontjes toevoegen, maar wel eerst goed roeren 😉 Eventueel een scheutje sterke drank er bij en je hebt een superlekkere en hippe coctail.

Veel plezier met de echte Wasabi.

Echte Wasabi, speciaal voor mensen met pit!

 

Posted on Geef een reactie

Misverstand over smaak van (Echte) Wasabi

Misvatting over smaak Wasabi

Regelmatig komen we mensen tegen die als we het woord Wasabi noemen een gezicht trekken waarop duidelijk is dat men zich ‘tegoed’ heeft gedaan aan de imitatie Wasabi, terwijl men tegelijkertijd niet heeft beseft dat dit scherpe goedje eigenlijk helemaal geen (echte) Wasabi was.

En het is ook eigenlijk niemand kwalijk te nemen dat men bij het woord Wasabi een verkeerde associatie legt met een chemisch nagemaakte pasta alsof het juist de bedoeling van Japan is geweest dat men er ook ver weg van zou blijven van het echte spul.

En daar is ook alle reden toe. In Japan waar de Wasabia Japonica vandaan komt is er een grote schaarste aan echte Wasabi. Zeker nu ook het grondwater in Japan steeds meer wordt aangetast door de gevolgen van de kernramp. Echte Wasabi groeit namelijk in zuiver water en zuigt in een tijdsbestek van twee jaar alles in zich op, dus ook radioactieve bestanddelen. Daarnaast is Wasabi een ‘National Treasury’ in Japan.

De Wasabi van Wasabi4You wordt echter door The Wasabi Company gekweekt in Engeland, in een geheime omgeving waar ook de meest zuivere natuurlijke bron van Europa is. Dus geen besmetting, maar wel de beste kwaliteit (sawa) Wasabi.

Het is niet voor niets dat de Sushi winnaar Erik van den Broek bij Man Bijt Hond speciaal vanuit Nieuwegein naar Zutphen is gekomen voor onze Wasabi. En dat ook de Japanse topchef van Okura Mr. Oshima ten behoeve van de Man Bijt Hond uitzendingen voor onze Wasabi heeft gekozen en daar zelfs een aparte uitzending aan heeft gewijd.

Terugkomend op de verschillen in smaak van echte Wasabi en de alom bekende imitatie Wasabi. Men moet eerst beseffen dat alle Wasabi pasta poeders gemaakt zijn van Mierikswortel. Of dit nu Japanse Mierikswortel, Horseradish heet of niet, het is absoluut geen Wasabi.

De smaak van echte Wasabi is zoet, heeft een aangenaam (zachtere) pittige smaak die kortstondig van duur is. Daarnaast proef je ook gelijk dat het onmiskenbaar een puur natuurlijke (groene) smaak heeft.

De imitatie Wasabi smaakt zout, bitter en is 1.5x scherper dan (echte) Wasabi en blijft ook heel lang nabranden. De veel scherpere en bittere smaak komt van de Mierikswortel. De bittere smaak ervan en de witte kleur wordt gemaskeerd met wat ongezonde chemie, die met name voor kinderen zeer slecht is en daarom in sommige landen is verboden.

Het grote verschil is dat men van echte Wasabi steeds meer wil hebben en het zelfs ook gewoon puur lekker vindt. Van de imitaties heb je van een drupje al er letterlijk direct genoeg van en laat je het vervolgens links liggen. Behalve dan de mensen die menen stoer te moeten zijn en zichzelf uitdagen om onverdraaglijke hoeveelheden van dit ongezonde goedje naar binnen te werken.

En als je de echte Wasabi nog niet kent, maar wel zijn goedkope tegenhanger dan is het niet raar dat men aanvankelijk wijfelend een hapje durft te nemen van echte Wasabi.

Kortom, laat uzelf niet meer bedotten. Als je gewoon eens wilt wilt ervaren hoe echte Wasabi smaakt, kom dan geheel vrijblijvend langs in de enige Wasabi winkel van Europa in de binnenstad van Zutphen. Ook is Zutphen is een leuke historische stad met een relaxte sfeer en met nog veel meer bijzondere winkeltjes.

In de gezellige Wasabi winkel is een ongedwongen sfeer en daar zul je ongetwijfeld steeds meer enthousiaste Wasabi liefhebbers ontmoeten, niet alleen omdat het ontzettend lekker is, maar ook erg gezond.

De gratis koffie, thee en uiteraard ook de Wasabi staat voor je klaar.

Wij heten je van harte welkom!

Anne en Leendert Bom

 

Posted on Geef een reactie

Wayonaise de enige echte Wasabi Mayonaise

De Wayonaise van Wasabi4You bevat 25% echte Wasabi en is de enige (echte) Wasabi Mayonaise die deze naam zou mogen dragen.

Echte Wasabi is niet alleen veel lekkerder, maar ook zachter van smaak. Aan de Wayonaise van Wasabi4You wordt alleen vers gerapte Wasabi van de wortelstam toegevoegd. De wortelstam is het lekkerste en tevens het meest exclusieve deel van de Wasabiplant (Wasabia Japonica).

Wayonaise, wasabi, mayonaise
Wayonaise de enige Wasabi Mayonaise die echte Wasabi bevat.
Posted on Geef een reactie

Wasabi maken met Mr. Oshima

Mr. Oshima maakt Wasabi

Wasabi is een scherpe specerij uit de Japanse keuken, die vaak geserveerd wordt bij sushi. Het lijkt een beetje op mosterd en is gewoon te koop in de winkel. Maar er zit een wereld van verschil tussen wasabi uit de winkel en échte zelfgemaakte wasabi. In deze video legt Mr. Oshima u uit hoe de topchef’s wasabi klaarmaken.

http://manbijthond.ncrv.nl/seizoenen/2015/afleveringen/30-04-2015/extras/wasabi-maken-met-mr-oshima

 

 

Posted on Geef een reactie

Man Bijt Hond “Oshima Zoekt”

Oshima Zoekt bij Man Bijt Hond

Samen met de Japanse topchef Akira Oshima (71) gaat Man bijt hond op zoek naar Nederlands amateur sushi-talent. Vele amateurkoks hebben zich opgegeven om de strijd aan te gaan. Tien van hen zijn geselecteerd om aan de wedstrijd mee te doen.
Uiteindelijk zullen de drie beste sushi-amateurs op vrijdag 8 mei in de finale vechten om de titel “Beste amateur sushi-kok van Nederland”.

 

Posted on Geef een reactie

De zomer komt er aan! Tips voor lekkere hapjes & drankjes met (echte) Wasabi natuurlijk ;)

Zomertips Tips voor lekkere hapjes & drankjes met (echte) Wasabi natuurlijk 😉

Wasabi Roomkaas 

Meng 50 gram neutrale roomkaas met 15 gram vers geraspte Wasabi. Samen met Zalm op een toastje. Pure verwennerij!

Wasabi Mayonaise

Meng 50 gram (ietwat zoete) Mayonaise met 15 gram vers geraspte Wasabi. Ontzettend lekker bij gefrituurde kaasstengels of andere gefrituurde snacks. Een broodje hamburger wordt een feest! Ook je zelfgemaakte Temaki maak je met Wasabi Mayonaise onweerstaanbaar. Maak van elke barbecue iets bijzonders! Of gewoon lekker voor de buis met een blokje kaas of chips.

Wasabi Tomatensap, pittig drankje voor pittige mensen.

Roer 2 gram Wasabi in een glas Tomatensap. Hiermee maak je je tomatensap lekker pittig. Superhip, Superlekker en Supergezond!

Posted on Geef een reactie

Waarom is Sushi met echte Wasabi zoveel lekkerder?

Waarom is Sushi met echte Wasabi zoveel lekkerder?

Meer dan een halve eeuw heeft het Westen nog steeds niet door dat de ‘Wasabi’ die wij in Euopa kennen helemaal geen Wasabi is.

Alle(!) Wasabi die wij kennen is geen echte Wasabi. Geen pasta, geen poeder, nada niks. We (geallieerden) zijn namelijk na de tweede wereld oorlog door Japan gefopt En we zijn hedentendage inmiddels al meer dan 70 jaar zoet gehouden met een chemische imitatie gemaakt van Mierikswortel, Mosterd en chemie. Ook Japanse Mierikswortel ofwel Japanese Horseradish is geen Wasabi, maar gewoon Mierikswortel.

Echte Wasabi pasta is een plant met een geheel eigen naam, namelijk de Wasabia Japonica. De Wasabi pasta die er van af komt wordt namelijk alleen vers aan tafel geraspt van de wortelstam van de Wasabi plant. Puur en zonder enige toevoegingen.

Wat is het smaak verschil? Iedereen kent vast wel de heftige explosie in je mond en neus holten als je de zeer scherpe ‘Wasabi’ pasta, uit de tube of het ‘Wasabi’ poeder wat je in alle “all you can eat” Sushi restaurants krijgt voorgeschoteld, in je mond stopt. Deze zeer (te) scherpe smaak wordt veroorzaakt door de Mierikswortel die 1.5x scherper is dan (echte) Wasabi. De imitatie Wasabi heeft ook een zoute en veelal bittere smaak. Ook blijft deze onaangename scherpe smaak lang(er) in je mond hangen.

Eigenlijk hadden wij achteraf al veel eerder kunnen vermoeden dat de door Japan aangeboden ‘Wasabi’ nooit het ingrediënt had kunnen zijn wat overeenkomt volgens de eeuwenoude Japanse waarden. Iedereen die enigsins in Japan is geïnteresseerd weet dat alles in Japan gaat om harmonie, zo ook op het gebied van smaken.

En harmonie is precies wat de imitatie Wasabi namelijk niet in zich heeft, niks harmonie, gewoon en enkel alleen een ongecontroleerdheid aan bruut geweld in je mond. Ondanks dat je je vooraf geestelijk had voorbereid op een lekkere Sushi, maar je wordt vrijwel direct onaangekondigd overrompeld door een soort van ontploffing in je hoofd. Je doet vervolgens enigsins bewust stoer, maar onbewust slik je door een instinctieve impuls de Sushi direct en in zijn geheel door, zonder dat je door deze overdaad verder iets van de rijst en/of vis hebt kunnen proeven. Daarom alleen al kan het nooit ‘des Japans’ zijn. Vandaar dat de imitatie Wasabi “Seiyo Wasabi” wordt genoemd. Seiyo betekent Westers. De Westerlingen zouden namelijk toch nooit de verschillen in smaak kunnen ontdekken wordt zelfs nu nog gezegd. Misschien is het omdat de smaak van echte Wasabi nooit te imiteren valt en het ultieme geheim blijft van Moeder Natuur. Of het is omdat Japan de smaak bewust heeft aangepast aan de Westerse dominante voorkeur voor te zout en/of te zoet voedsel.

Terugkomend op de harmonie, dat is precies het tastbare synoniem voor echte Wasabi (Wasabia Japonica). Neem Sushi met echte Wasabi en je ervaart direct een zeer aangenaam gelukzalig pittig momentje door je neusholtes met een ietwat zoete smaak die in zijn geheel niet lijkt op de smaak zoals je altijd had gedacht hoe Wasabi ‘hoort’ te smaken. Dit moment is helaas korststondig en de Wasabi smaak gaat vervolgens in perfecte harmonie en nuances samen met je Sushi, zodat je precies proeft of je met een goede kwaliteit rijst en/of verse vis hebt te maken. Alle ingrediënten en smaken proef je zowel afzonderlijk als in harmonie. Als je Sushi met passie is bereid (of niet) proef je dat inmiddelijk! Misschien dat de Japanners dan toch wel een beetje gelijk hebben. Onze Westerse taal is zelfs niet toereikend om deze harmonische Umami smakenpakket op een exacte wijze te kunnen omschrijven.

Om toch een poging te doen:

Met het innemen van Sushi met echte Wasabi ontstaat er een soort van treintje van opeenvolgende zinnenbegoochelende smaken met genotzalige momenten waarbij je gewoon even je ogen moet sluiten om het nog langer te laten duren. Na deze opperste zinnenprikkelende ervaring verlang je daarna direct méér en nóg vaker. Precies zoals Japan het eeuwen geleden al had ontdekt en precies zoals Moeder Natuur het had bedoeld.

Het ontdekken van de smaak van echte Wasabi is als een soort van ontwaken, alsof je je hele leven ziende hebt gedroomd, omdat je stellig er van overtuigd was dat je alle smaken wel had gedacht te kennen. Het is qua ervaring of je in een soort van rabbit hole valt en er achter komt dat er achter de bekende smaak en belevingsdimensies een geheel nieuwe dimensie bestaat met onnoemelijk te beschrijven oneindige dimensies achter alle dimensies.

Als het ultieme geluksgevoel zich laat vatten in een smaak dan is dat gelukt met de (echte) Wasabi smaak. Een smaakbeleving waarin je je graag laat vervoeren naar hogere hoogtes.

 

Posted on Geef een reactie

Hoe maak je de fijnste Wasabi pasta?

Hoe maak je de fijnste Wasabi pasta?

Voor het maken van Wasabi pasta is een speciale Wasabi rasp benodigd. Een normale rasp met gaatjes is niet aan te bevelen, omdat hiermee kostbare Wasabi wordt verspild.

Wat doet een Wasabi rasp?

Een Wasabi rasp heeft zeer fijne tandjes die alle cellen van de Wasabiwortels laat kneuzen, waardoor deze gaat mengen met zuurstof. Hierdoor ontstaat een oxidatie die de specifieke Wasabi smaak veroorzaakt. Welke soorten Wasabi raspen (Graters) zijn er?

1) Sharkskin Grater, dit is een houten plankje met een stukje haaievinhuid er op. Volgens de Japanse Sushimeesters het summum om de fijnste Wasabi pasta te maken.

2) Metalen Wasabi Graters, deze dienen als goed alternatief voor de Sharkskin Grater.  Er zijn verschillende uitvoeringen, in koper, staal en aluminium.

3) Ceramische Graters, Deze zijn in diverse vormen beschikbaar, schotel, vierkant etc. Qua fijnheid geven deze de minst fijne pasta t.o.v. de eerdergenoemde, maar altijd beter dan een rasp met gaatjes.