Geplaatst op Geef een reactie

Hoe herken je echte Wasabi?

Wasabi
Wasabi
Wasabi de echte zit er zelden in Consumentenbond

Hoe herken je echte Wasabi?

Heel eenvoudig. Echte Wasabi is een plant genaamd Wasabia Japonica. Van de wortelstam maak je de Wasabi past door deze te raspen op een speciale rasp. Alle andere “Wasabi” die u kent, zoals uit de tubes, poeders etc is geen echte Wasabi, maar Mierikswortel met Chinese Mosterd en zeer ongezonde chemische kleurstoffen.

Ondanks dat Wasabi en Mierikswortel tot dezelfde kruisbloemsoorten behoren is de plant geheel verschillend qua uiterlijk en smaak.

Smaakt de echte Wasabi iets zoet, minder pittig en is de pittigheid zeer snel vervlogen na inname, is daarentegen Mierikswortel veel heftiger (1.5 maal) en heeft een bittere bijsmaak.

Echte Wasabi (Wasabia Japonica) is dus zeer vluchtig en moet daarom aan tafel worden geraspt met een Wasabi rasp. Daarna kun je de hemelse extase van Moeder Natuur bijvoorbeeld bij de sushi gaan ervaren. Dat is het beste bewijs dat u met echte Wasabi van doen heeft.

Na het raspen blijft de (aangename) pittige smaak van Wasabi maximaal 20 minuten behouden. Daarna is de door het raspen ontstane oxidatie uitgewerkt. In tegenstelling tot de imitatie Wasabi blijft echte Wasabi niet in je mond ‘branden’. De pittige smaak is namelijk na enkele seconden verdwenen en verlang je direct naar meer.

Krijg je echter een groen zeer scherp balletje op een schaaltje uit de keuken? En is deze na een kwartier nog scherp, dan is dit een chemische imitatie gemaakt van Mierikswortel etc.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × drie =